BEL: 06 46 05 30 37

Benieuwd hoe NIQ Supplies is ontstaan?


Initiatiefnemer Nick Polder geeft hieronder een inkijkje in het avontuur hoe NIQ Supplies is ontstaan, het proces waar we mee te maken kregen en de gebeurtenissen & hoogtepunten rondom NIQ Supplies.

Geen zin om te lezen?

Oktober 2016 - een nieuw begin

Na jaren voorbereiden en sparen was het op 21 oktober 2016 zover, een wereldreis. Met de nodige plannen is initiatiefnemer van NIQ Supplies Nick Polder in een vliegtuig gestapt naar Nieuw-Zeeland en één ding kon geconcludeerd worden; Nieuw-Zeeland is één van de mooiste landen ter wereld.

Tijdens deze wereldreis maakte hij kennis met veel unieke concepten en innoverende bedrijven. Een uitblinker was Nieuw-Zeeland die bleek te beschikken over een interessante hamburger cultuur. Een aantal Nieuw-Zeelandse hamburgerrestaurants, zoals Velvet Burger, bleken erg vooruitstrevend op het gebied van disposables. Hun manier van consumptiegemak vergroten en merkbeleving creëren inspireerde mij enorm. Een Nieuw-Zeelands bedrijf had namelijk een disposable ontwikkeld om een hamburger zonder geknoei te eten; De Hamburger Holder!

7 Mei 2017 - Onderhandelen

Nick kon de innovatie burgeroplossing niet uit zijn hoofd krijgen en eenmaal terug in Nederland is hij een onderzoek gestart naar de hamburger- en disposable trends in Europa. Hoe meer Nick in de disposable wereld dook, des te enthousiaster hij werd. Na afronding van het eerste onderzoek wilde Nick graag doorpakken, maar omdat Hamburger Holder Ltd de eigenaar was van de Nieuw-Zeelandse en Europese designs heeft hij na een lang onderhandelingstraject besloten alle rechten over te kopen voor de gehele Europese markt!

29-11-2017 - "Geboorte nieuws"

"Tja, en toen? Met inspiratie en een aantal designs kom je over het algemeen niet ver. Tijd voor implementatie. Natuurlijk was het handig geweest als er een implementatieplan was geschreven, maar zo ben ik, aanpakken doorpakken en gaan met die banaan. En achteraf maar goed ook, want nog geen week nadat de deal rond was werd ik gebeld door een buitenlands bedrijf die ook de designs wilde kopen". - Nick Polder

Na dat lange traject van onderhandelen, advocaten en een overeenkomst was het tijd om een bedrijf op te bouwen. Op 29-11-2017 was er dan eindelijk officieel “geboorte” nieuws; de oprichting van NIQ Supplies (Nick’s Innovative Quality Supplies).

Maart 2018 - Nieuw onderzoek

In de maanden daarna is een uitgebreid onderzoek gedaan naar de Europese disposable markt, de toekomstige valkuilen en de nieuwe kansen. Uit dit onderzoek konden twee dingen geconcludeerd worden:

1. Duurzaamheid is in de Europese markt top of mind maar er bestaan zoveel theorieën en mogelijkheden, voornamelijk op het gebied van grondstoffen en materialen, dat men door de bomen het bos niet meer ziet.

2. De disposable giganten in de markt zijn eigenlijk best stoffig en er is relatief weinig innovatie in de markt. Alles in deze markt is gebaseerd op volume en massa, waardoor innovatie niet voorop staat.

Juli 2018 - Ontwikkelen

Met deze resultaten is NIQ Supplies verder gaan ontwikkelen en zijn de eerste lijnen van NIQ Supplies ontstaan. Nick was er op dit moment nog lang niet, maar voorzichtig konden de eerste nieuwe innovaties bedacht worden. Aan de hand van veel gesprekken met potentiële klanten zijn verschillende nieuwe ideeën onstaan die later weer inplementeerbaar bleken.

September 2018 - De eerste zakelijke reis

Na een aantal maanden van ontwikkelen merkte Nick dat de huidige disposable markt weinig inspiratie gaf. Doordat een aantal partijen de markt bepalen, zijn er beperkte keuzes. Het werd tijd voor nieuwe energie en niet veel later had hij de eerste zakenreis geboekt naar Londen.

Londen is een prachtige stad, en ook op culinair gebied blijft de stad verrassen. Tijdens zijn bezoek aan deze stad heeft hij verschillende concepten bezocht en is hij in contact gekomen met erg leuke en enthousiaste horeca ondernemers. Hij ontdekte dat de huidige disposable design erg geschikt waren voor presentatie van donuts en eenmaal thuis is hij opnieuw achter de tekentafel gekropen om de perfecte donut disposable te ontwikkelen!

17, 18 en 19 2018 - Gastvrij Rotterdam 2018

Na maanden van ontwikkeling was het tijd om het juiste moment uit te kiezen en NIQ Supplies officieel te lanceren. En waar kan een concept gericht op de food service beter worden gelanceerd dan op een food service beurs! Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy was de uitgelezen kans om NIQ Supplies succesvol kenbaar te maken bij het grote publiek.

Zo gezegd zo gedaan en met wat hulp van buitenaf heeft NIQ Supplies een standruimte van 4m2 kunnen bemachtigen op de beursvloer. Met dank aan Mehmet Eser van Horecanetwerk.nl

Mijlpaal: 21 september 2018 - De eerste grote klant

De eerste grote klant heeft officieel bevestigd!

Het Belgische bedrijf BAGL heeft op 21 september 2018 als eerste grote partij de handtekening gezet onder een mooie samenwerking. Voor deze klant heeft NIQ Supplies een "Bagel Holder" gemaakt die consumptie van een Bagel vereenvoudigde en bestek en borden kan vervangen.

Doordat de Bagel Holder efficiënt ingezet kan worden, bespaard BAGL op de spoelkeuken bezetting en kan er efficiënter gewerkt worden. Ook heeft BAGL meer merkwaarde gecreërd door onze disposable te voorzien van hun logo.

Oktober 2018 - Fulltime NIQ Supplies

In de tussentijd was Nick ook nog werkzaam bij het mooie bedrijf Rotterdam Ahoy. Zijn functie als Accountmanager werd steeds lastiger te combineren met het ondernemen en op 21 oktober 2018 heeft Nick de knoop voor zichzelf doorgehakt: Ahoy verlaten en full time focus op NIQ Supplies!

Januari 2019 - Horecava Rai Amsterdam & de eerste pitch!

Na de introductie van het NIQ Supplies concept tijdens Gastvrij Rotterdam, werd het tijd voor een tweede stap. De Horecava was een uitgelezen kans om NIQ Supplies nationaal op de kaart te zetten! Met een standruimte van 4 m2 in het Startup LAB is NIQ Supplies aan de slag gegaan. 

Twee weken vóór de Horecava werd Nick door de organisatie gebeld met de vraag of hij interesse had om voor een stakeholders panel te pitchen. En wat voor stakeholders panel! Ahold, HMS Host, BP en de SPAR bleken de stakeholders/jury te zijn. Deze kans kon hij natuurlijk niet laten liggen en met nog twee weken te gaan is hij de pitch gaan voorbereiden. 

Uiteindelijk, na de pitch, hebben drie van de vier stakeholders verteld dat ze graag met NIQ Supplies door wilde pakken. De champagne kon uit de koelkast!

23 Augustus 2019 - Finale van de Columbus Trophy

De Columbus Trophy is een aanmoedigingsprijs voor ondernemers. Begin 2019 is NIQ Supplies benaderd om in te schrijven voor deze prijs en een motivatie te sturen waarom NIQ Supplies een goede finalist is. Zo gezegd zo gedaan! Na het inschrijven en een semi-finale bleek een plaats in de top acht sowieso van toepassing. 

De finale vond plaats in Maastricht en met de zeven mede kandidaten, werden vier onderdelen getoetst: ondernemerschap, financieel/commercieel, innovatie en algemeen. Tijdens de BBB Maastricht werd de top acht gepresenteerd en NIQ Supplies is geeindigd op een mooie 4e plaats.

Onze klanten